In Beweging

In beweging

Het complexe samenspel van de burgerbeweging bij duurzame ontwikkeling

Auteurs: Matthijs Nijboer; Thomas van Slobbe
ISBN: 9789062245543


€ 18,50

De burgerbeweging is een term die nog niet omschreven is in de Dikke van Dale. Anders dan bijvoorbeeld de ´milieubeweging´ is de burgerbeweging niet een eenduidige, centraal gestuurde beweging met een centrale missie. Het is eerder een maatschappelijk fenomeen, een begrip zoals ´de politiek´. De burgerbeweging bestaat uit mensen die betrokkenheid tonen bij hun leefomgeving en van daaruit in beweging zijn gekomen. Deze mensen kunnen soms tegengestelde meningen hebben die zich desondanks, steeds tot elkaar verhouden. Hun maatschappelijke betrokkenheid wordt in de burgerbeweging levend gehouden. De burgerbeweging levert betrokkenheid, denkkracht en daadkracht.

Ook voor duurzame dillema´s is de burgerbeweging van waarde. Duurzaamheidsthema zijn vaak complexe vraagstukken, ´wicked problems´, en laten zich lastig eenduidig oplossen. Wat goed is voor het ene aspect van het complexe probleem is, kan dan weer een nadeel voor een ander aspect zijn.

De auteurs hebben verschillende groene maatschappelijke issues onderzocht en burgers gevraagd naar hun visie over:
-De wolf in Nederland
-Vliegvakanties en klimaatverandering
-Veerkracht , uitgewerkt o.a. aan de hand van de impact van Covid-19, korte ketens, prijsbeleid en circulariteit
-Landbouw
-Biodiversiteit
-De strijd om de ruimte
-Grootschalige energie opwekking op land

In Beweging onderstreept de waarde van de burgerbeweging voor Nederland. Hoe belangrijk het is om open vragen te blijven stellen. Burgers werkelijk mee laten denken, in plaats van ‘bent u voor of tegen’. Dit levert interessante uitkomsten op en geeft een bijzonder inkijkje in het denken van actieve, lokaal betrokken burgers. Daar kan elke politieke bestuurder zijn of haar voordeel mee doen. De burgerbeweging een plek geven kan een sleutel zijn tot grotere toenadering tussen politiek en burgers.

 

Auteurs

Matthijs Nijboer

Matthijs Nijboer is directeur-bestuurder bij Natuur en Milieu Overijssel en voorzitter bij de Natuur- en Milieufederaties.

Lees meer

Thomas van Slobbe

Thomas van Slobbe is ecoloog en algemeen directeur van Stichting wAarde, een denktank binnen de natuurbeweging.

Lees meer

Fotograaf

Annemieke Tonnaer

Annemieke Tonnaer is conceptueel fotograaf. Haar fotografie begint bij verwondering. In haar serie Human=Nature wordt de verbinding gezocht tussen mens en natuur.

Lees meer

Productspecificaties

ISBN:
9789062245543
Jaar:
2022
Pagina's:
128
Auteurs:
Matthijs Nijboer; Thomas van Slobbe
Fotograaf:
Annemieke Tonnaer
Uitvoering:
Paperback
Formaat:
220 x 150
Illustraties:
Ja
Prijs:
€ 18,50

Lees meer >