groen doen

Groen doen

Wij hebben de sleutel in de hand om het schip te keren

Met ons bestaan leggen we allemaal beslag op de aarde. Om aan onze behoeften te voldoen voor voedsel, een dak boven het hoofd, een warm huis, kleding etc, zijn grondstoffen en ruimte nodig. Ons beslag op de aarde, deze ecologische voetafdruk, verschilt enorm per mens en per land en hier in Nederland hebben we behoorlijk grote schoenen aan. Als we rekening houden met de draagkracht van de aarde, heeft elke wereldbewoner ongeveer 1,6 hectare grond ter beschikking. In Nederland gebruiken we er 6, in sommige andere landen is deze voetafdruk nog groter. Dat betekent feitelijk dat de rekening voor ons gedrag ergens anders wordt neergelegd; bij anderen elders op de wereld of bij de aarde zelf.

Als je bedenkt dat allerhande milieuproblematiek het gevolg is van menselijk gedrag, betekent dat ook dat wij de sleutel in handen hebben om het schip te keren.

1. Eet meer plantaardig, gifvrij, lokaal en seizoensgebonden en verspil minder.

2. Bespaar op je energiegebruik en gebruik zoveel mogelijk energie uit duurzame bronnen.

3. Wees zuinig op water en hou het schoon door milieuvriendelijke was producten te gebruiken.

4. Reis bewust; pak eens wat vaker de fiets of het OV. Kijk voor welke reizen er een alternatief is voor het vliegtuig.

5. Breng jouw geld onder bij een groene en eerlijke bank of pensioenfonds.

6. Koop minder vaak kleding en dan vooral kleding die van goede kwaliteit is en eerlijk en milieuvriendelijk geproduceerd, draag meer tweedehands.

7. Wees zuinig met je spullen en gooi minder weg.

8. Vergroen je omgeving. Een weelderige, bloeiende tuin is klimaatbestendig en trekt veel insecten aan.

9. Ga vaker (met kinderen) naar buiten! Wie vaker van de natuur geniet, voelt zich verbonden met alles dat leeft en zal er vanzelf beter voor willen zorgen.