De bodem

Verken de wereld onder je voeten

De bodem onder je voeten is een fascinerende wereld die het waard is om te verkennen en te begrijpen. Een gezonde bodem barst van het leven – niet alleen regenwormen en insecten, maar er huist ook een verbijsterende hoeveelheid bacteriën, schimmels en andere micro-organismen die samen een gecompliceerd geheel vormen.

Als je je dit realiseert, dan begrijp je ook snel dat chemische middelen, bestrijdingsmiddelen of groeistimulerende middelen als kunstmest, het bodemleven schade toebrengen. Op korte termijn lijken deze middelen te werken omdat ze doen wat ze beloven, maar op langere termijn vernietigen ze het bodemleven en krijgt je tuin of akkergrond het steeds moeilijker.


In feite is de bodem onder onze voeten een complexe wereld vol met organismen die door hun interacties een voedende omgeving creëren voor planten. Tot voor kort realiseerden we ons dat maar half en wisten we soms meer van de sterrenstelsels om ons heen dan de wereld onder onze voeten.

De afgelopen jaren is er steeds meer bekend geworden over de bodem, of liever, verdiepen we als mensheid ons in wat we eigenlijk al wisten. Als we de bodem de kans geven om haar eigen evenwicht te hervinden, dan zullen we heel wat weerbaarder worden tegen klimaatsverandering, kunnen we gezondere voeding produceren en op natuurlijke wijze bloeiende tuinen creëren.