Mycorrhizale schimmels als kunstwerken

Redactie10 februari 2022Thema: De bodemInspiratie boektitel: Mycorrhizale schimmels en hun toepassingen

Voor multimedia kunstenaar Suzette Bousema is de relatie tussen mens en aarde een bron van inspiratie. Mondiale vervuiling, klimaatverandering en andere ecologische onderwerpen zet ze graag op de agenda en in veel gevallen zoekt ze de samenwerking met wetenschappers. Suzette zoekt naar de fysieke representatie van deze grote, soms abstracte of onzichtbare onderwerpen. ‘Hoe maak ik het tastbaar, zichtbaar, hoorbaar, ruikbaar?’

Voor haar project Super Organism verdiepte ze zich in het ondergrondse schimmelnetwerk waarmee bijna alle planten verbonden zijn. Ze maakte verbluffend mooie foto’s van mycorrhizale schimmels, opgekweekt in het lab van wetenschapper Nadia Soudzilovskaia van Universiteit Leiden. 

Van één van haar foto’s is een bewerkte versie gebruikt voor het omslag van het boek  Mycorrhizale schimmels en hun toepassingen. Daarop zijn plantenwortels te zien waartussen mycorrhizale schimmeldraden en sporen lopen. In het boek zelf zijn haar originele beelden te zien. Suzette fotografeerde met een digitale midden formaat camera en een macrolens, waardoor details zichtbaar worden die met het blote oog niet de onderscheiden zijn.  

Naast de foto’s van deze mycorrhizale schimmels bestaat het multimediaproject Super Organism uit een groot wandtapijt en geur en geluid. De geur is gemaakt in samenwerking met parfumontwerpster Merle Bergers en is geïnspireerd op de bosbodem. Het is een olie die kan worden verspreid door een diffuser en die ruikt naar een combinatie van aarde, wortels, schimmels, mos en andere elementen in de bodem. Het geluid is gemaakt in samenwerking met muzikant Rafaele Andrade en is geïnspireerd op de ondergrondse ‘communicatie’ tussen planten en schimmels. Het geluid werd gemaakt het Rafaele’s hybride, zelfontworpen instrument KNURL. Samen hebben Suzette en Rafaele geëxperimenteerd om een composteerbare variant te maken (op de elektronica na). 

Momenteel is Suzette bezig met het maken van een rariteitenkabinet voor het Super Organism project, als ook een eigen publicatie. Dit zal zij, naast het wandtapijt presenteren op Art Rotterdam in de jong-talent-expositie Prospects van het Mondriaan Fonds, van 19 – 22 mei.  

Op haar website vind je nog meer data van aankomende exposities en ook een interessante podcast over wat haar beweegt. Super leuk dat we in boek een paar mooie foto’s mocht opnemen en dat je het nu live kunt zien, horen en ruiken.