Mycorrhizale schimmels en hun toepassingen

Auteur: Jeff Lowenfels
Vertaling: Marc Siepman
ISBN: 9789062240623


€ 29,95

Mycorrhizale schimmels en hun toepassingen

Hoewel mycorrhizale schimmels al meer dan 450 miljoen jaar samenwerken met planten, zijn ze lang aan onze aandacht ontsnapt. Eind negentiende eeuw werd al ontdekt dat de schimmels die rond de wortels van planten groeien, helemaal geen ziekteverwekkers zijn, maar helpende organismen. Toch bleven ze lange tijd verkeerd begrepen en bleven wetenschappers, landbouwers en tuinders nog tientallen jaren wantrouwig. Sinds de jaren zestig wordt steeds duidelijker dat noch de planten, noch de bodem zonder deze wonderlijke organismen kunnen.

Mycorrhizale schimmels zijn onmisbaar voor bomen en planten. Een mycorrhiza is een samenwerking tussen planten en schimmels waar beide partners voordeel uit halen: de gastplanten sturen de benodigde koolstof naar de schimmels en in ruil daarvoor helpen de schimmels levensnoodzakelijk water en voedingsstoffen naar de wortels te brengen. Deze samenwerking zorgt ervoor dat de voedingswaarde van gewassen aanzienlijk verhoogd wordt en dat ze weerbaarder worden tegen droogte, ziektes en insectenvraat.

Schimmels zijn onmisbaar voor de bodem. Ze verbeteren de structuur van de bodem, leggen koolstof vast en zorgen ervoor dat er meer water vastgehouden kan worden. Ze zijn zelfs in staat vervuiling af te breken. Dit boek toont de sleutelrol die mycorrhizale schimmels in de bodem spelen, zowel in de land- en tuinbouw als in de bosbouw en bloementeelt. Zelfs in hydrocultuur kunnen ze een belangrijke rol spelen. Mycorrhizale schimmels kunnen het gebruik van pesticiden, het toevoegen van stikstof- en fosfaatverbindingen en het bewerken van de bodem overbodig maken.

Lowenfels gaat grondig in op de samenwerking van schimmels met planten en andere organismen. Daarnaast legt hij tot in detail uit hoe je mycorrhizale schimmels kunt inzetten om tot gezondere teelten te komen. Ook vertelt hij hoe je ze zelf kunt vermeerderen. Zo krijg je praktische handvatten om te werken aan een vitale bodem en daarmee aan vitale planten.

Na zijn succesvolle boek Het bodemvoedselweb, is Jeff Lowenfels opnieuw in staat de detailrijke concepten duidelijk en boeiend uit leggen. Evenals het Bodemvoedselweb is ook dit boek vertaald door Marc Siepman, wat een garantie is voor een vlotte en kundige vertaling.

Inhoudsopgave:
Inleiding
Fascinerende schimmels
Mycorrhizale schimmels
Mycorrhizae in de landbouw
Mycorrhizae in de bloementeelt
Mycorrhizae in de bomenteelt
Mycorrhizae in de hydrocultuur
Mycorrhizae voor grasmatten
Kweek je eigen mycorrhizae schimmels
Mycorrhizae hebben de toekomst

Auteur

Jeff Lowenfels

Jeff Lowenfels is een alom gerespecteerde en vaak bekroonde tuinauteur die beschikt over een rijke bodemkennis. Mede door zijn boeken is hij in de VS leidend in de duurzame tuin- en landbouwwereld.

Lees meer

Vertaler

Marc Siepman

Vertaler Marc Siepman zet zich breed in als ambassadeur van het bodemleven. Hij geeft enthousiast bezochte lezingen en cursussen over natuurlijke bodemvruchtbaarheid en schrijft en vertaalt artikelen.

Lees meer

Productspecificaties

ISBN:
9789062240623
Jaar:
2021
Pagina's:
192
Auteur:
Jeff Lowenfels
Vertaling:
Marc Siepman
Uitvoering:
Paperback
Formaat:
241x171x13
Illustraties:
Nee
Prijs:
€ 29,95

Lees meer >