Natuurlijk Tuinieren

Een groene oase waar het heerlijk toeven is

Stel je eens voor; een weelderige, kleurrijke tuin vol bloemen, kruiden, fruit of groente, die barst van het leven. Vol insecten, vlinders, vogels, egels, regenwormen, maar ook ontelbare onzichtbare organismen in de bodem. Een plek waar ook jij tot bloei of tot rust kunt komen, een groene oase waar het heerlijk toeven is.

Een natuurlijke tuin is een tuin waar de natuur voorbeeld is en waar met de natuur wordt samengewerkt. Waar een gezonde bodem en een rijke biodiversiteit uitgangspunten zijn. In een natuurlijke tuin wordt gewerkt aan een ecologische balans en aan veerkracht; plagen en ziekten worden voorkomen of verminderd door een grote diversiteit aan planten op een plek waar ze zich thuis voelen.

Inheemse planten bieden stuifmeel, nectar, bessen en zaden. Er is volop plek voor natuurlijke vijanden. In een natuurlijk tuin wordt gewerkt met plantencombinaties die elkaar versterken; denk aan planten die bepaalde geurstoffen afgeven die voorkomen dat plaagdieren afkomen op de buurplant die daar gevoelig voor is. In de tuin is voldoende mogelijkheid voor dieren om te nestelen, te foerageren en te overwinteren. Vogels, insecten, kleine zoogdieren en amfibieën krijgen een steuntje in de rug door onder andere nestkastjes, rommelhoekjes, het laten staan van uitgebloeide bloemen met zaaddozen, een takkenril, rommelhoekjes of losse stapels stenen of dood hout.

Als er voldoende ruimte is kun je zelfs kiezen voor plekken waar de natuur helemaal haar gang kan gang.