Landherstel

Berichten van ecologische pioniers en van het regeneratief vermogen van de aarde

Auteur: Judith D. Schwartz
ISBN: 9789062245482


€ 22,50

´Hoopvol, maakbaar, betaalbaar, semane en versnellen´. Dit zijn de vijf woorden die me bijbijven na het lezen van dit boek– Karin Hanus in Permacultuur Magazine No 27, zomer 2022 permacultuur-magazine.eu/boekbespreking/landherstel/

Landherstel

In Landherstel doet journaliste Judith Schwartz verslag van landherstelprojecten wereldwijd. Ze reist de wereld rond langs verschillende inspirerende projecten. Haar achtergrond in ecologische vraagstukken geeft haar toegang tot een breed netwerk van betrokken personen. Ze luistert, kijkt, vraagt, noteert en reflecteert. Schwartz zoekt het verhaal achter de projecten: Wie zijn die pioniers? Wat heeft hen bewogen? En wat zijn de sleutels tot herstel?

Dat blijkt meer te zijn dan ecologische kennis.
Oplossingen voor ogenschijnlijk hardnekkige problemen komen uit de meest onverwachte hoeken. Schwartz’ reis voert langs Scandinavische rendieren en hun Samische herders die het smelten van de permafrost afremmen, en langs boerderijen en ranches in Vermont, Great Plains en New Mexico. Landschappen wordt nieuw leven ingeblazen door holistische begrazing: het is er nu weelderig groen, vol vogels en vlinders, terwijl land in de omgeving wegkwijnt.
Schwartz noteert de regeneratieve kansen in Hawaii na het verdwijnen van de suikerindustrie. Ze ziet in Zuid-Spanje hoe de leegloop van het platteland wordt tegengegaan en leert hoe ecologisch herstel van cruciale gebieden de waterhuishouding en weersomstandigheden kan terugbrengen tot gangbare normen. Ook bij reeds gevestigde projecten in Saoedi Arabië en op het Löss plateau (China), waar erosie werd gestopt en woestijnen in groene en gezonde gebieden zijn veranderd, weet Schwartz de schijnwerper te zetten op minder bekende informatie en lees je over de drijfveren van de projectleiders.

Landherstel gaat over ecologische principes, permacultuur, het belang van inheemse kennis, consensustrajecten tussen botsende belangen, en bevlogen, volhardende pioniers die denken in oplossingen en kansen. Zij gebruiken hun verbeeldingskracht, verleggen hun focus, stemmen zich af op de natuur en wekken zo doende land weer tot leven.

Misschien is de allergrootste boodschap van dit boek wel dat de Aarde een groot regeneratief vermogen heeft en kan opveren. Wij hoeven haar alleen maar de kans te geven.

Auteur

Judith D. Schwartz

Judith D. Schwartz is journalist en schrijft voor onder andere The Guardian, Discover en Scientific American. De Amerikaanse vertelt verhalen om wetenschappelijke concepten en culturele nuances te verkennen en te belichten.

Lees meer

Productspecificaties

ISBN:
9789062245482
Jaar:
2021
Pagina's:
256
Auteur:
Judith D. Schwartz
Uitvoering:
Paperback
Formaat:
15x21x1.5
Illustraties:
Nee
Prijs:
€ 22,50

Lees meer >