fransjan de waard Tuinen van Overvloed

Tuinen van overvloed

Auteur: Fransjan de Waard
ISBN: 9789062245529


€ 19,95

Inmiddels een klassieker in de Nederlandse permacultuur literatuur.
Dit boek laat je systeemdenken met de natuur als referentiekader

Tuinen van overvloed

Permacultuur vormt een integrale benadering voor ons leven op Aarde, waarin we de principes toepassen die we kunnen herkennen in natuurlijke ecosystemen. Ze bieden een leidraad voor de inrichting van onze voedselsystemen en het beheer van energie, water, landschap, grondstoffen. Het levert een eerlijke economie en een divers, multifunctioneel, veerkrachtig, overvloedig systeem en van een menselijke maat. Dan komen we aan in een echt duurzame maatschappij.

De eerste versie van Tuinen van overvloed verscheen al in 1996, en inspireerde toen vooral een voorhoede. Inmiddels is het uitgegroeid tot een standaardwerk voor het Nederlandse taalgebied. Het bevat voorbeelden uit een prille fase van de beweging: vaak het werk van pioniers en solisten, waarvan de waarde inmiddels zonneklaar gebleken is, zoals mulching, het gebruik van houtsnippers, niet-kerende grondbewerking, CSA-tuinderijen. Ook voedselbosbouw en regeneratieve landbouw leveren inmiddels aantoonbare resultaten op, en winnen aan belangstelling. Allemaal toepassingen
die vanuit de universele principes van de permacultuur niet minder dan logisch zijn.

Tuinen van overvloed omvat het theoretische kader van permacultuur. Het geeft de lezer een raamwerk van deze tijdloze principes en laat zien hoe de natuur zelf via deze principes functioneert in een waarlijk duurzame kringloop. Deze structuur is ook weerspiegeld in de structuur van de hoofdstukken – wortels, stam, takken, bladeren, vruchten, zaad.

Tuinen van overvloed is het eerste permacultuurboek van Nederlandse bodem en verscheen in 1996. Dit is de derde druk. Bevat een herziene bijlage van praktische adressen, 2021. En een nieuw voorwoord van de auteur “25 jaar later”) .

Auteur

Fransjan de Waard

Fransjan de Waard is landbouwkundig ingenieur en sinds 1993 eigenaar van De Waard Eetbaar Landschap, een bureau voor tekst en concepten in duurzaamheid en innovatie, integrale gebiedsontwikkeling en C2C.

Lees meer

Productspecificaties

ISBN:
9789062245529
Jaar:
1e druk 1996; 2e druk 2011; 3e druk 2021 met lichte herzieningen.
Pagina's:
240
Auteur:
Fransjan de Waard
Uitvoering:
Paperback
Formaat:
240x170x15
Illustraties:
Ja
Prijs:
€ 19,95

Lees meer >