Dankzij de microben is een aanrader

Redactie23 mei 2022Thema: Biodiversiteit, Wijsheid van de AardeInspiratie boektitel: Dankzij de microben

In het tijdschrift NVOX  kreeg het boek “Dankzij de microben”  een prachtige recensie van Stefan Bosman die we graag met je delen.

Recensie uit NOVX Mei 2022:
“Waarschuwing: dit is niet het zoveelste standaardboek over het noodzakelijke belang van microben voor ons en onze omgeving. Je kijk op microben en symbioses kan er grondig door veranderen. Dit wordt misschien wel het beste geïllustreerd in het laatste hoofdstuk van het boek waarin de schrijver beschrijft hoe zijn kennis van microben zijn kijk op de wereld om hem heen heeft veranderd op een manier waarop Darwin zijn beeld van de begroeide oever gebruikte om zijn veranderende kijk op de natuur te illustreren.

Wanneer je bij dit laatste hoofdstuk bent aangekomen, heeft de schrijver je al meegenomen langs een groot aantal hoofdstukken waarin hij een groot aantal aspecten van symbioses tussen microben en meercelligen heeft besproken. Hij doet dit aan de hand van een prettige schrijfstijl en een indrukwekkend aantal voorbeelden, die voor een groot gedeelte nieuw voor mij waren en mijn lessen (en toetsvragen) kunnen verrijken.

Kortom: een aanrader als je bereid bent om je visie op microben en symbioses te veranderen (of op zoek bent naar voorbeelden).”

NVOX is een uitgave van de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (www.nvon.nl). Stefan Bosmans is bioloog, teacher trainer en lecturer aan de Fontys Hogeschool. Hij schrijft voor o.a. het tijdschrift NVOX.