spirituele waarde van natuur

De tijd is rijp voor een nuchtere benadering van de spirituele waarde van natuur.

Het wordt tijd voor nuchtere alledaagse natuurspiritualiteit

Agnes van den Berg schreef een boek over natuur en spiritualiteit: Dichter bij de natuur. In deze blog schrijft ze hoe ze hiertoe gekomen is.

Van buiten word je beter

In 2001 schreef ik samen met Magdalena van den Berg het essay Van buiten word je beter, over de positieve effecten van natuur op gezondheid. Destijds was dit best een beladen onderwerp, het zat ook nog eens in de alternatieve hoek. Dit essay heeft veel teweeggebracht, de rustgevende en gezonde effecten van natuur zijn intussen helemaal geaccepteerd. Ik bedacht in de lente van 2022 dat ik een update van het essay zou kunnen schrijven, ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van mijn onderzoeksbureau Natuurvoormensen, met een overzicht van alle nieuwe inzichten over de relatie tussen natuur en gezondheid.

Nog iets dieper duiken

Ik postte dit idee op LinkedIn, en kreeg heel veel positieve reacties. Toen ik ermee aan de slag ging, besloot ik een laagje dieper te duiken, richting de spirituele betekenis van natuur; het bewijs dat natuur gezond is, is er inmiddels wel. In het essay hadden we destijds dit spirituele aspect (in het hoofdstuk over persoonlijke groei en weerbaarheid) ook al kort besproken, maar toen ik dat herlas vond ik dat het toch echt tekortschiet als het gaat om de spirituele waarde van natuur. Hier was inmiddels, meer dan twintig jaar later, wel iets meer over te vertellen. Een van mijn volgers moedigde mij bovendien aan om “voor de troepen uit te blijven lopen”, dit advies heb ik ter harte genomen. Met als resultaat een heus boek, over natuur en spiritualiteit.  Uitgegeven door een heuse uitgever, Vonk. Met als titel: Dichter bij de natuur.’

Tijd voor een nuchtere benadering van spiritualiteit

Het doel van dit boek is om Natuurspiritualiteit anno 2024 uit de zweverige hoek halen, en dit voor een veel bredere groep toegankelijk maken, op basis van wetenschappelijk onderzoek. Ik voel het als een grote uitdaging om die spirituele waarde van natuur – ik las in een van de commentaren het woord “innerlijke  natuur” – bespreekbaar en ook breed toepasbaar te maken. Heleen Gierveld van Vonk Uitgevers snapte precies wat ik in gedachten had – een boek met serieuze materie op een luchtige, makkelijk leesbare toon. Ze vroeg Lotte Klaver om het boek te illustreren. De tekeningen, als kleine verhaaltjes op zichzelf, vatten elk hoofdstuk perfect samen. Ze zijn een hele leuke toevoeging op mijn tekst.

Ik denk dat de tijd rijp is voor een nuchtere benadering – mét wetenschappelijke ondersteuning – van de spirituele   waarde van natuur. Dat klinkt misschien als een onmogelijk doel, maar ik denk dat het  kan. Lees maar in mijn boek!’