Jan van Arkel gaat verder als Vonk Uitgevers

Dat markeert een periode van bijna 50 jaar waarin Jan van Arkel betrokken en relevante publicaties uitbracht. Het markeert tevens een nieuwe fase, waarin het roer is overgenomen door mijzelf, tezamen met een team van vijf betrokken, kundige mensen, variërend van redacteuren, opmakers, ICT-ers en communicatiespecialisten. Dat markeert een missie waar ik volledig achter kan staan en waar ik mijn tijd en geld met liefde instop.

Lees hier mijn hele verhaal.

In 1974 bracht Jan van Arkel zijn eerste boek uit, onder de naam Ekologische uitgeverij (jawel, met ‘k’, geheel in lijn met de tijdsgeest.) Het rapport van de Club van Rome motiveerde Jan om milieu verder op de agenda te zetten door middel van boeken die de burger informeerden. Later zette hij de naam van de uitgeverij om naar simpelweg Jan van Arkel. En de uitgeverij wás ook Jan van Arkel. Hij las, redigeerde, produceerde boeken die raakten aan een milieu agenda en de menselijke maat.

In 2017 nam ik de uitgeverij over en ging Jan van Arkel met pensioen. Sinds 2014 was ik al betrokken bij de uitgeverij en heb ik, met steun van Jan, een groene, praktische draai gegeven aan het fonds. Zo verschenen de eerste permacultuur- en bodemboeken bij deze uitgeverij, en gaven we Mark Shepard, Herstellende landbouw, uit, voordat ook maar iemand hier in Nederland van hem gehoord had.

Met Vonk slaan we een ecologische richting 2.0 in. Nog steeds betrokken en bevlogen, pionierend en gedegen. Ik zet misschien minder in op kennis over milieuproblematiek – er is immers al zoveel te vinden, via het web, de pers, podcast etc. Eerder op onderwerpen en kennis die energie geven om met handelingsperspectief en vertrouwen de toekomst aan te gaan.

Het is mijn stellige overtuiging dat we als uitgeverij in deze tijd, naast kennis van wat er mis is, vooral moeten inzetten op een herijking met Moeder Aarde. Als er iemand wijs en vol kracht is in deze tijden, is zij dat wel. Dat we weer naar haar gaan luisteren, onszelf weer onderdeel weten van Moeder Natuur, onze plek in het ecologische systeem weer leren innemen. Met ruimte voor verwondering, schoonheid en hoop. Daar ligt de kracht om het vol te houden in een tijd waar de feiten er niet om liegen.

Dat is wat ik met deze uitgeverij wil doen. Dat de vonken er vanaf en over mogen slaan.

Heleen Gierveld