Slim tuinieren in droge tijden

Heleen Gierveld5 juli 2025Thema: Biodiversiteit, Natuurlijk TuinierenInspiratie boektitel: Tuinlogica

Zo maak je je tuin weerbaar tegen droogte

Met tips van Iris Veltman

De zomers worden steeds grilliger: van stortbuien naar wekenlange droogte. Terwijl het gras geel kleurt en planten verdorren, grijpen veel mensen naar de tuinslang. Maar in tijden van waterschaarste is dat niet altijd de beste oplossing. Gelukkig kun je met een paar slimme keuzes je tuin droogtebestendig én onderhoudsarm maken.

Meer groen, minder dorheid

Volgens milieukundige Iris Veltman, auteur van Tuinlogica, begint een droogtebestendige tuin bij één simpel principe: plant zoveel mogelijk groen, in lagen. Van bomen tot bodembedekkers – hoe meer beplanting, hoe beter.

“Na een bui blijft een boom nog een tijdlang nadruppelen,” legt Veltman uit. “Ook klimplanten, struiken en bodembedekkers vertragen de afvoer van regenwater. Door beplanting in lagen op te bouwen, versterk je dit effect.”

Deze gelaagde aanpak beschermt de bodem tegen uitdroging én tegen schade door hevige regen. Bovendien creëren planten een koeler microklimaat, wat niet alleen prettig is voor jou, maar ook voor insecten en vogels.

Een tuin als ecosysteem

Veltman pleit voor een tuin die zichzelf in stand houdt. Dat begint met goed kijken naar de natuur om je heen: welke planten groeien er in bermen, bosranden of op droge hellingen? Die soorten zijn al aangepast aan het lokale klimaat en hebben weinig hulp nodig.

“Ze hebben geen constante bemesting of bewatering nodig, omdat ze precies op hun plek staan,” zegt Veltman. “Door die soorten ook in je tuin toe te passen, werk je mét de natuur in plaats van ertegenin.”

Het resultaat? Een tuin die zichzelf onderhoudt, onkruid onderdrukt, water vasthoudt én aantrekkelijk is voor biodiversiteit.

Praktische tips van Iris
  • Kies planten die passen bij je bodemtype: Zandgrond vraagt om andere soorten dan kleigrond.
  • Vermijd kale grond: Bedek de bodem met mulch, zoals houtsnippers of gemaaid gras.
  • Zet planten dicht op elkaar: Zo ontstaat een natuurlijk zonnescherm dat de bodem koel en vochtig houdt.
  • Gebruik regenwater: Vang water op in tonnen of in een grindkoffer of leg een infiltratiesysteem aan.
Planten die goed tegen droogte kunnen

Veltman raadt aan te letten op kenmerken zoals behaarde bladeren, diepe wortels of compacte groei. Denk aan:

  • Kattenkruid – behaarde bladeren, houdt van zon en droge grond
  • Sedum – vlezige bladeren, slaat water op
  • Lavendel – smalle bladeren, verdampt weinig
  • Egelantier – diepe wortels, geschikt voor kleigrond
  • Kruiptijm – compacte groei, ideaal voor zandgrond
Geen dorre vlakte meer

Tijdens de droge zomer van 2018 zag Veltman het verschil: terwijl de meeste tuinen verdorden, bloeide haar voortuin volop. “Alle insecten uit de buurt leken hun toevlucht in mijn tuin te zoeken,” vertelt ze. Met de juiste aanpak hoeft droogte dus geen vijand te zijn. Integendeel: het is een kans om je tuin veerkrachtiger, groener en levendiger te maken.

Deze blog is gebaseerd op het artikel in De Volkskrant dd 30 juni Met deze maatregelen houd je je tuin of balkon groen tijdens aanhoudende droogte, waarin Iris Veltman aan het woord komt (dd Volkskrant 30 juni). Bekijk het artikel.

Iris is de auteur van het boek Tuinlogica, waar een kwart van de inhoud specifiek aan water is besteed.