Positieve effecten van natuur

Agnes van den Berg12 juni 2024Thema: Wijsheid van de AardeInspiratie boektitel: Dichter bij de natuur

Max Nieuwsweekend interviewde Agnes van den Berg over haar boek Dichter bij de natuur (zaterdag 8 juni 2024).  Het radiofragment hoor je hier, en in grote lijnen kwam dit aan de orde:

Natuurbeleving

Natuur doet je goed. Dat is meetbaar en wetenschappelijk bewezen en daardoor nu algemeen geaccepteerd. Maar eind jaren negentig, toen Agnes dit onderwerp als  onderzoek aanvatte, was dit een zweverig idee van ‘boomknuffelaars’ en ‘geitenwollensokken’. Haar werk heeft ontegenzeggelijk bijgedragen aan de algemene acceptatie dat natuur een positieve invloed heeft op de mens.

Tijd voor een nieuw verhaal

De afgelopen 25 jaar is dit gegeven op velerlei manieren nog in onderzoek verder uitgediept. Soms op zulk detaillistisch niveau, dat Van den Berg het tijd vond worden voor een nieuw verhaal: Er zit immers een element in die natuurbeleving dat “raakt”, noem het spiritualiteit. Maar waar gaat het dan precies om?

Magische momenten

Dat verhaal vatte zij aan in Dichter bij de natuur. Wat gebeurt er in die natuurbeleving -niet die momenten die je leuk, fijn, mooi noemt, maar momenten die je heel lang bijblijven? Van den Berg schaart dat onder de noemer Magische Momenten, die ze, om ze hanteerbaar te maken, in drieën onderverdeelt:
Verstilling – een verhoogde zintuigelijke ervaring. De lucht lijkt blauwer, de vogels fluiten harder.
Verbinding – een diep gevoel van verbondenheid met alles om je heen wat leeft. Je voelt heel veel liefde en verbondenheid. Van den Berg illustreert dit met het voorbeeld van oog in oog staan met een dier.
Verwondering – een overdonderend, plotselinge ervaring dat je deel uitmaakt van een groter geheel.

Tot slot de vraag: wat versta je onder natuur?

Dat kan voor ieder heel persoonlijk zijn, voor de één een woest bos, voor de ander een bezoekje aan de Intratruin. Wat centraal staat is dat degene zich verbonden voelt met het stukje natuur wat hij of zij ziet. Het gaat dus om de ervaring van natuur.

Agnes van den Berg radio interview Max NPO1

Luister hier het hele interview

Lees ook
Natuur, spiritualiteit en wetenschap
Het wordt tijd voor alledaagse nuchtere natuurspiritualiteit

Meer over het boek
Dichter bij de natuur
Lees de inhoudsopgave