Oesterzwam kun je bijna overal kweken

Bij paddenstoelen denk je waarschijnlijk direct aan bos, en herfst. En bij wildplukken zijn ze een gewilde vondst. Verse, zelfgeplukte, eetbare paddenstoelen. Maar wist je dat je je eetbare paddenstoelen ook goed zelf kun kweken? En het fijne: je kunt er haast altijd wel een geschikte plek voor vinden.  Zelfs als je op een bovenwoning of flat woont. Als je paddenstoelen wilt kweken, is oesterzwam is misschien wel de makkelijkste om mee te beginnen.

Waar je je oesterzwammen kunt kweken?

In de tuin:
In de tuin kun je paddenstoelen kweken op hout (kleine boomstammen) of op stro. Zoek een schaduwrijke, windluwe en vochtige plek, want daar voelen paddenstoelen zich het prettigst. Ideaal om onder struiken of loofbomen te zetten.

In de volle grond:
Je kunt er ook voor kiezen om paddenstoelen in de volle grond te stimuleren. Dan werk je met houtsubstraat of stro in combinatie met geënt broed. Ook dan zet je ze het beste onder een haag of in een mix van gewassen (polycultuur). Daarmee lever je immers ideale omstandigheden: schaduw, luwte en vocht.

Op het balkon:
Ook je balkontuin is een prima plek. Kweek je stoelen kweken op hout, stro of koffiedik. Ook hier is de omgeving belangrijk: zorg dat het niet te winderig en lekker warm is: je hebt een schaduwrijke hoek nodig zonder direct zonlicht. Extra schaduw creëer je met andere planten. Met je oesterzwammen in gezelschap van groenten of bloemen (polycultuur). En zorg dat ze bij droog weer vochtig genoeg blijven, bijvoorbeeld met een plantenspuit. Zo cultiveer je schimmelvriendelijke omstandigheden.

In je kleine stadstuin:
Hier moet je in principe dezelfde omstandigheden heersen als op het balkon: geen direct zonlicht en zoveel mogelijk beschut tegen de wind. Als je oesterzwammen op houtstammetjes wilt kweken, heb je een beetje aarde nodig om die stammetjes in te graven (10 cm). Op een verhard terras kun je de bodem ook maken met een plantenbak of een verhoogd bed.

Binnenshuis:
Zoek een beschutte plek, zoals een (open) kast, vensterbank, badkamer of kelder. Het mag niet te heet zijn – d.w.z. geen radiator in de buurt – en relatief vochtig. Je kunt de luchtvochtigheid rondom je paddenstoelen evt. verhogen met een daarvoor geschikte broeibak (je creëert in feite een soort “kas”) of door regelmatig te sproeien. De paddenstoelen hebben ook frisse lucht en licht nodig: een gesloten kast of iets dergelijks is daarom niet geschikt.

Goed om te weten

– Paddenstoelen kweek je door een voedingsbodem (substraat) te prepareren met broed van een bepaalde paddenstoelensoort.
Dit broed kun je, zeker als je begint, het beste kant en klaar bestellen. Omdat dit “levend” materiaal is (mycelium), kan het slechts voor een beperkte tijd worden bewaard – ongeveer 1-3 maanden.
– De oesterzwam draagt ​​het hele jaar door vrucht, dus je kunt van het voorjaar tot het najaar meerdere oogsten verwachten. Als je geluk hebt, kun je tot 3 paddenstoelenoogsten per jaar krijgen.
– Oesterzwammen kunnen op bijna elke soort voedingsbodem (koffiedik, houtsubstraat, stro, boomstam)
– Oesterzwammen zijn er in verschillende soorten, smaken en kleuren. Begin met een grijze of gele en waag je later eens aan de meer delicate roze oesterzwam.
– Oesterzwammen floreren bij een temperatuur tussen 10-21°C en een relatieve vochtigheid van 85-90%.

Do’s en don’ts bij het kweken

Zoals voor zoveel geldt ook voor de oesterzwamteelt: van fouten en ervaring leer je. Laat niets je dus tegenhouden en probeer het uit. Hoe langer je zelf paddenstoelen kweekt, hoe beter het zal lukken.

Vier tips

– Bescherm de paddenstoelen tegen wind en hitte: Schaduw en luwte en een hoge luchtvochtigheid zijn een must.
– Schuw het niet om je paddenstoelen te mengen met andere teelt. Paddenstoelen zijn het gelukkigst tussen de schaduwrijke bladeren van andere planten. Op het balkon naast komkommer en tomaat of zet ze in de tuin onder de vlierbessenstruik.
– Als je paddenstoelen in de tuin kweekt: Houd ze in de gaten als ze op punt van rijpen staan: Bij vochtig weer kan het heel snel gaan en schieten ze uit de grond voor je het wist. Slakken ruiken ze ook!
– Als je met koffiedik werkt: Zorg dat dit vers is. Anders zullen ziektekiemen of vreemde schimmelsporen je oesterzwammen snel doden.